Potřebujeme:
• 100g pivního sýra
• 100g tvarůžků
• 1 lžíce majonézy
• 3 lžíce světlého piva
• 1 lžíce sladké smetany
• 1 menší cibule
• 1 stroužek česneku
• 1 lžička hořčice
• Půl lžičky mleté sladké papriky
• Špetka pálivé papriky
• 1 lžíce nasekané natě z jarní cibulky
• Sůl
Sýry nakrájejte na kostičky, podlijte pivem, přidejte hořčici, majonézu a rozmixujte do hladka. Vmíchejte k sýrové hmotě utřený česnek a drobně nasekanou cibulku, mletou papriku a sůl.
Zjemněte pomazánku smetanou a podávejte k česnekovým topinkám z tmavého chleba. Ozdobte nasekanou jarní cibulkou a zapíjejte chlazeným pivem.
Potřebujeme:
• neloupanou cuketu na kostičky
• česnekovo-zázvorová pastu
• 1 cibuli na kostičky
• 1 polévkovou lžíci másla
• 2 lžíce strouhaného cheddaru
• sůl
• pepř
• rýže basmati
Máslo rozpusťte na pánvi a přidejte postupně cibuli, cuketu a česnekovo-zázvorovou pastu. Pět minut poduste. Přidejte do pánve cheddar, osolte, opepřete. Pak už jen stačí připravit rýži jako přílohu.
Potřebujeme:
• 200 g strouhaného Čedaru
• lžičku hořčice
• 2 žloutky
• 4 bílky
• muškátový květ
• sůl
• pepř
• strouhanku
• olej
Ušleháme tuhý sníh z bílků a v míse do něj vmícháme strouhaný Čedar s muškátem a solí, pomocí lžičky tvoříme kuličky a obalujeme je ve strouhance. Sýrové kuličky smažíme v rozpáleném oleji. Po usmažení kuličky nabudou na objemu. Necháme z nich odsát tuk na papírové utěrce a podáváme.
Suroviny na krevety s opečenými paprikami a velkou dávkou česneku:
• 80 dkg mražených předvařených krevet
• 2 červené papriky
• 2 zelené papriky
• 6 stroužků česneku
• 0,5 dcl bílého vína
• ½ citrónu
• 3 lžíce oleje
• ½ lžičky hrubě mletého barevného pepře
• Sůl
Nechejte rozmrznout předvařené krevety bez hlaviček, nakrájejte česnek na plátky a paprikové lusky bez jader podélně na osminky. Plátky česneku orestujte do zlatova na lžičce oleje a dejte stranou. Osminky paprik zprudka opečte na lžíci oleje. Když začnou hrany papriky tmavnout, na druhé pánvi na zbytku oleje začněte smažit krevety – stačí z každé strany 2 minuty! Pak je podlijte vínem. K paprikám přisypte opražený česnek a opepřete. Když se víno z krevet odpaří, smíchejte obsah obou pánví v míse, všechno posolte a pokapejte citrónem. Podávejte s nasucho opečenými plátky bagety a s okurkovou remuládou.
Potřebujeme:
• 4 bílé papriky se seříznutým vrškem
• olivový olej
• 2 uvařená vejce
• 15 dkg balkánského sýru
• 2 stroužky česneku
• zakysanou smetanu
• máslo
• opraženou strouhanku
• pepř
Papriky seřízněte a připravte si náplň z olivového oleje, vajec, balkánského sýru, česneku, zakysané smetany, soli, pepře a na másle opražené strouhanky. Naplňte papriky a poskládejte je kolmo do dortové formy vystlané pečícím papírem. Nasaďte odříznuté vršky paprik, zakápněte olivovým olejem a pečte na 180°asi 40 minut.
• litr borůvek
• 250 g. polohrubé mouky
• 125 g změklého másla
• 125 g moučkového cukru
• vejce
• 2 lžíce jemné strouhanky
• špetka soli
• vanilkový cukr
• špetka skořice
Drobenka:
• 2 lžíce másla
• 3 lžíce polohrubé mouky
• 2 lžíce cukru
Z mouky, moučkového cukru, vejce, másla a soli vypracujeme těsto a necháme ho 20 minut odpočívat v ledničce.
Odpočaté těsto vmačkáme do máslem vymazané formy, poprášíme prosetou strouhankou a pak těsto pokryjeme co nejhustější vrtsvou borůvek a posypeme vanilkovým cukrem. Nakonec z mouky, másla a cukru nadrobíme drobenku a posypeme s ní koláč, který pak lehce poprášíme skořicí. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 35-40 minut. Koláč je výborný se zakysanou smetanou, nebo šlehačkou.
Copyright 2024 © Halina Pawlowská / vytvořil Kohout-Net